Komu powierzamy swoje sekrety?
4 kwietnia 2018, 08:06Ktoś, kto chce, by powierzano mu tajemnice, powinien być raczej asertywny i współczujący niż entuzjastyczny i grzeczny.
Pierwszy taki szkielet
20 marca 2013, 09:47Po raz pierwszy w historii na dnie oceanu w pobliżu Antarktydy udało się odkryć szkielet wieloryba. Badania obiektu znajdującego się około 1,5 kilometra pod powierzchnią wody rzucają światło na działanie łańcucha pokarmowego i obieg substancji odżywczych w oceanach
Komputerowy wywabiacz przechodniów
7 sierpnia 2010, 08:46Usługa Google Street View zrobiła wielką furorę - zarówno w pozytywnym, jak i negatywnym znaczeniu. Będąc rewolucją w dziedzinie interaktywnych map, oskarżana jest jednocześnie o naruszanie prywatności. Mają temu zaradzić coraz to nowe narzędzia.
Gorzka czekolada: i na odporność, i na pamięć
25 kwietnia 2018, 11:25Gorzka czekolada (zawierająca minimum 70% kakao) obniża poziom stresu i stanu zapalnego. Poprawia też nastrój, pamięć oraz odporność.
Nowy (stary) nietoperz borsuk
15 kwietnia 2013, 17:22Po ekspedycji do Sudanu Południowego (Ekwatorii Zachodniej) biolodzy opisali nowy rodzaj nietoperza. Ubarwienie jedynego (jak na razie) przedstawiciela taksonu Niumbaha, co w języku pazande oznacza "rzadki" lub "dziwny", przypomina paski borsuka.
Miasta przyciągają huragany
24 sierpnia 2010, 09:00Prognozowanie zachowania huraganów rozwinęło się mocno w ostatnich latach, mimo to przewidywania dalekie są od pewności. Naukowcy z Hong Kongu odkryli nowy, ważny czynnik: huragany przyciągane są przez postrzępioną rzeźbę terenu, na przykład przez miasta.
Dieta bogata w błonnik chroni myszy przed wirusem grypy
16 maja 2018, 12:05Ustawiając poziom reagowania układu odpornościowego na zdrowym poziomie, błonnik zwiększa przeżywalność zarażonych wirusem grypy myszy.
Zdecydują się losy triclosanu?
7 maja 2013, 10:49W bieżącym roku może ostatecznie rozstrzygnąć się los triclosanu, organicznego związku bakterio- i grzybobójczego, który jest powszechnie dodawany do środków higieny osobistej. Naukowcy od dawna zadają sobie pytania o jego bezpieczeństwo, a organizacje ekologiczne od lat starają się o wyeliminowanie go z naszego otoczenia
Jak groźne bakterie potrafią nas wykiwać
7 września 2010, 07:23Żadna technologia nie chroni nas przed spożywaniem chorobotwórczych bakterii w jedzeniu. Dlaczego zatem za jednym razem nie chorujemy wcale, a innym razem infekcja może być nawet śmiertelna? Czasem sami ułatwiamy sprytnym bakteriom opanowanie naszego organizmu.
Soczewica prowadzi do znacznych spadków poziomu glukozy we krwi
14 czerwca 2018, 11:05Zastępując połowę porcji ziemniaków czy ryżu soczewicą, można obniżyć poziom glukozy we krwi nawet o ponad 20%.